Solceller på villa med rött tegeltak

Våra solpaneler

Vi använder oss av solpaneler i toppklass!

Effektiva solpaneler för alla

När solstrålar träffar solcellerna uppstår elektrisk spänning och likström bildas. Denna ström förs vidare till en växelriktare, som omvandlar likströmmen till växelström som sedan direkt kan användas av fastigheten eller säljas vidare till din elleverantör. På Sesol använder vi oss flera olika solpaneler för att du som kund ska få den optimala lösningen. Vi har helsvarta paneler, högeffektiva solpaneler i varierande storlekar och med lång produktgaranti. Kort och gott, vi har solpaneler för alla.

Paneler med Tier-1-klassning

Effektiva och snygga

Långa garantier

Solceller på villatak

Hur fungerar en solpanel?

En solcell är ett ljuskänsligt halvledarmaterial som omvandlar energi i solinstrålning till elektrisk energi. En solpanel är den panel som solcellerna monteras på. En solpanel har flera solceller, ofta mellan 60–72 st beroende på solpanelens storlek. 

Solpaneler på villatak är en kostnadseffektiv investering som ger långsiktiga fördelar genom minskade energikostnader och som hjälper till i omställningen till fossilfri energiproduktion. För att få bästa möjliga effekt och största möjliga elproduktion för våra kunder använder Sesol endast solpaneler med monokristallina solceller, som har hög verkningsgrad. 

Men vad är det som gör att solpanelen kan producera förnybar energi? Det finns mycket som påverkar, t.ex. väderstreck, lutning och väder. Vilken taktyp är bäst för solpaneler? Häng med och lär dig mer om solpaneler!

Montörer klättrar upp för ställning vid solcellsmontage

Begrepp du bör känna till

Det finns många spännande ord och begrepp inom solenergi. En del ord har samma betydelse och vissa ord är det viktigt att skilja på. 

Solpanel och elmätare vet de flesta vad det är, men vad innebär ord som KiloWattTimme, effektgaranti, verkningsgrad och överskottsel? 

Våra solcellsproffs har listat de vanligaste orden som är bra att känna till!

Räntefritt solcellslån

Vi på Sesol samarbetar med Wasa Kredit och Svea Bank för att erbjuda anpassade finansieringslösningar för din solcellsinstallation. Med räntefria lån och möjligheten att betala över tid, gör vi det enklare för dig att investera i förnybar energi.

84,714
kr
räntefritt per person
46
månader räntefri delbetalning
Kundmöte handskakning projektledare solcellsresa

Hör av dig så bokar vi en gratis konsultation!

Vi bedömer er fastighets förutsättningar på plats för bästa resultat.

Artiklar

Solpanel LONGi
Så här fungerar en solcell – så skapas solenergi på ditt takMöjligheterna att producera egen el har aldrig varit fler. Den snabba, teknologiska utvecklingen ligger till grund för solcellers ökade produktion – vilket resulterar i att företag, lantbruk och villaägare i dag har strålande möjligheter att investera i en lönsam solcellsanläggning. Att förse sin verksamhet eller sitt hem med egenproducerad el är för många en häftig men också obegriplig process – en process som vi på Sesol ska förklara för dig. Läs vidare!
Läs artikeln
Solceller på villa i Bunn
Så sparar du pengar med solcellerEn investering i solceller till din bostad kommer vara något du har användning för under en lång tid framöver. De flesta anläggningar har en effektgaranti på hela 25 år och många gånger har priset för solcellerna intjänats redan efter 6-8 år. Med hjälp av solceller kan du förbättra hushållets ekonomi genom att bland annat minska era elkostnader och sälja vidare överskottselen. Läs vidare så förklarar vi på Sesol hur du sparar pengar med solceller.
Läs artikeln

Vanliga frågor

Vad är det för skillnad på olika solceller som finns på marknaden?

De typer av solceller som finns på marknaden idag är monokristallina solceller, polykristallina solceller och tunnfilmssolceller, varav de två första dominerar marknaden. Solceller kan variera i storlek, effekt, effektivitet, ursprungsland, pris och estetik.

Monokristallina solceller
Monokristallina solceller är baserade på kisel och solcellerna är svarta till färgen. Effektiviteten för modulerna är cirka 19-22%. Kostnaden per modul är något högre än för polykristallina solceller, men de är mer effektiva än polykristallina solceller och tunnfilmssolceller. För att få bästa möjliga effekt och största möjliga kraftproduktion för kunderna använder Sesol därför endast monokristallina solceller.

Polykristallina solceller
Polykristallina solceller är baserade på kisel. Färgen är oftast blå, men det går även att få den i andra färger, vilket dock kan påverka effektiviteten negativt. Modulernas effektivitet ligger runt 15-17%.

Tunnfilmssolceller
Tunnfilmssolceller är, som namnet antyder, tunna. Det finns olika typer av tunnfilmssolceller. Dessa brukar namnges efter de ämnen de innehåller, till exempel kadmium, koppar, indium och gallium. Generellt sett blir en anläggning med tunnfilmssolceller betydligt dyrare än en anläggning med kiselsolceller, förutsatt att samma mängd el ska produceras. Effektiviteten på modulerna är lägre och ligger runt 10-16%

Till frågan och svaret
Hur fungerar en solcellsanläggning?

Solpaneler består av solceller. Solpaneler är de rektangulära paneler som monteras på ditt tak. När solens strålar träffar solcellerna på solpanelerna genereras elektrisk spänning och el produceras i form av likström.

Växelriktaren omvandlar sedan den producerade likströmmen till växelström så att du kan använda strömmen i ditt hem. Den el som inte används i fastigheten lagras antingen i ett solcellsbatteri eller säljs ut till elnätet. Du kan alltså både använda egenproducerad solenergi och sälja överskottsel och tjäna pengar. 

Allt detta sker automatiskt och växelriktaren fördelar alltid strömmen på det mest lönsamma sättet.

Till frågan och svaret
Vilka fördelar har solpaneler för lantbruk och ekonomibyggnader?

Lantbruk kan göra stora besparingar med hjälp av solceller, inte bara tack vare sina stora takytor utan också genom att utnyttja markområden för solcellsanläggningar. Dessa ytor, både på taken och på marken, gör det möjligt att installera omfattande anläggningar med solpaneler, vilket bidrar till en hög produktion av förnybar energi. Eftersom lantbruk ofta har en hög elförbrukning finns det stora möjligheter till långsiktiga besparingar genom att producera egen solel, både från tak- och markanläggningar. Läs mer om våra solcellslösningar för lantbruk här

  • Lönsam investering
  • Stora och långsiktiga besparingar
  • Stora takytor och markområden att nyttja för solceller
Till frågan och svaret
Hur mycket el producerar en panel?

När det gäller måttet kWh per installerad kW brukar vi säga att en installerad kW ger cirka 800 - 1100 kWh/kW per år. Hur mycket din solcellsanläggning producerar beror på lokala förhållanden. Kontakta oss på Sesol så tittar vi på dina förutsättningar och hjälper dig att hitta en lösning som är optimal för din fastighet.  

Till frågan och svaret
Finns det specifika krav för att installera solceller??

Elarbeten i samband med installation av solceller får endast utföras av någon som omfattas av ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram. Sesol har egna elektriker som kopplar upp och testar ditt system för att säkerställa att det är redo att tas i drift. Vi genomför alltid drifttester, mätningar och funktionstester av anläggningen enligt IEC 62446:2016, med tillhörande signering av självkontroll och besiktningsrapport.

Till frågan och svaret