För att producera solel till din egen fastighet behöver du inte ha ett solcellsbatteri, det räcker med att ha solpaneler och en växelriktare. Men om du vill kunna lagra solel för att använda t.ex. på kvällen eller natten när solen har gått ner, så behöver du även ha ett batteri.

Du måste även ha ett batteri kopplat till din solcellsanläggning om du vill nyttja så kallade stödtjänster. Med stödtjänster avses att batteriet används för att balansera det svenska elnätet. Hur mycket du tjänar på stödtjänster varje månad beror på hur mycket ditt batteri används till balansering av det svenska elnätet. Du kan se och följa hur mycket du tjänar varje månad i portalen för dina stödtjänster.

Maximera solcellsanläggningens potential - Läs mer om batterier och stödtjänster 

Hjälpte den här artikeln dig?

Fler frågor inom Batteri & Lagring

Kan man lagra solel?

Ja det går utmärkt att lagra solel om du väljer att investera i ett solcellsbatteri. Med ett batteri för lagring av solel kan överskottet som producerats under dagen lagras och användas under dygnets övriga timmar

Generellt har bostäder högre elförbrukning på kvällen då man oftast lagar mat, tvättar och använder andra energikrävande apparater. Det är även då elpriset oftast är som högst. Med ett solcellsbatteri kan du alltså använda egenproducerad el när du behöver det som mest! Om du vill ha ytterligare vägledning och en lösning som är anpassad efter dina unika behov, erbjuder vi en kostnadsfri offert. Få en skräddarsydd lösning som passar just dina förhållanden och maximera din investering i solenergi. Begär din fria offert här.

Till frågan och svaret
Hur länge kan man lagra solel i ett batteri?

Solcellsbatterier är anpassade för att användas ofta och laddas upp och laddas ur varje dag. De lagrar i regel 5–15 kWh under dagen, som kan användas på kvällen och natten.

Till frågan och svaret
Hur stort batteri kan jag ha till min anläggning?

Vi på Sesol erbjuder batterier till villaanläggningar i storlekar från 5 kWh till över hela 20 kWh. Du ska välja ett batteri på 1 kWh per kWp installerad effekt. Till en anläggning på 10 kWp bör du alltså ha 10 kWh i batterikapacitet. Läs mer om kW, kWh, kWp och andra ord som är bra att känna till

Att välja rätt batteristorlek är avgörande för att maximera effektiviteten och lönsamheten av din solcellsanläggning. Om du är osäker på vilken storlek som är optimal för ditt hem, erbjuder vi personlig rådgivning och hjälper dig att hitta den bästa lösningen baserat på din anläggning och dina energibehov. Kontakta oss för en skräddarsydd rådgivning.

Till frågan och svaret
Är det verkligen lönsamt med batteri?

Ja. Med ett batteri kan du ”förflytta” din solel till den tid du behöver den som mest, och när elpriset är som dyrast. Med ett batteri kan du därför undvika höga elpriser och istället nyttja din egenproducerade solel. Riktigt smart!

Med hjälp av vårt samarbete med Checkwatt kan du både övervaka och optimera din energianvändning. Utöver detta kan du dessutom öppna upp för fler inkomsttjänster. Checkwatt fungerar nämligen som en stödtjänst som möjliggör ytterligare inkomstmöjligheter för dig som solenergiproducent. Detta bidrar till en snabbare återbetalning av din investering i solenergisystemet. Läs mer om hur Checkwatt kan förbättra din ekonomi här.

För att utforska hur ett batteri tillsammans med Checkwatt kan förbättra ditt solcellssystems lönsamhet i praktiken, boka en personlig konsultation med oss. Vi kan hjälpa dig att analysera dina specifika behov och erbjuda skräddarsydda lösningar som passar just din situation.

Till frågan och svaret
I vilka byggnader kan jag installera batterier?

Det går bra att installera batterier i villor/bostadshus och industrier, fabriker och lager. De batterier som används till villor är självklart mindre än batterier som används till företag. 
Läs mer om villor eller företag.  

När det kommer till lantbruksfastigheter/ekonomibyggnader så går det inte på grund av myndighetsregler och brandrisk (trä, hö, gasoltuber och annat brännbart material).

Till frågan och svaret